lunes, 12 de octubre de 2015

GLOSARI


 
·         Arpanet:  va ser una xarxa d'ordinadors creada per encàrrec del Departament de Defensa dels Estats Units per a utilitzar-la com a mitjà de comunicació entre les diferents institucions acadèmiques i estatals. Es coneix com l'prigen mitològic d'Internet.
·         Silicon Valley: és el nom que rep la zona sud de l'àrea de la Badia de San Francisco, al nord de Califòrnia, Estats Units.Aquesta zona es coneguda per  allotjar moltes de les majors corporacions de tecnologia del món, sent sent el centre líder per a la innovació i desenvolupament d'alta tecnología
·         Postfotografia: fotografies retocades en les que no està clar si el que vegem és la realitat o no.
·         Infrografia:és una representació visual dels propis textos; en la qual intervenen descripcions, narracions o interpretacions, presentades de manera gràfica normalment figurativa.La infografia néixer com un mitjà de transmetre informació gràficament.
·         SIC: societat de la informàtica i del coneixement.
·         TIC: tecnologies de la informació i la comunicació.
·         Globalització: procés econòmic, tecnològic, social i cultural que consisteix en la creixent comunicació i interdependència entre els diferents països del món unint els seus mercats, societats i cultures, a través d'una sèrie de transformacions socials, econòmiques i polítiques que els donen un caràcter global.
·         Online: s'utilitza en l'àmbit de la informàtica per nomenar alguna cosa que està connectat o algú que està fent ús d'una xarxa (generalment, Internet).
·         Offline: s'utilitza per a dir que no estem conectats a internet, fora de línea.
·         Bretxa digital: fa referència a la desigualtat entre les persones que poden tenir accés o coneixement en relació a les noves tecnologies i les que no. Les desigualtats es produeixen tant en l'accés a equipaments (primera bretxa digital) com en la utilització i la comprensió de les que ja es troben al nostre abast (segona bretxa digital).
·         Hacker: és aquella persona experta en alguna branca de la tecnologia, sovint informàtica, que es dedica a intervenir o realitzar alteracions tècniques amb bones o males intencions sobre un producte o dispositiu.
·         War Games: és una pelicula que tracta sobre David, que és un expert informàtic capaç de saltar-se els més avançats sistemes de seguretat i de desxifrar els més hermètics codis secrets. Però el seu joc es complica quan involuntàriament connecta el seu ordinador al del Departament de Defensa americà, encarregat del sistema de defensa nuclear. Desencadena així una situació de perill difícilment controlable. Amb l'ajuda de la seva parella i d'un altre informàtic genial intentarà, en una cursa contrarellotge, evitar la Tercera Guerra Mundial.
·         Imatge vectorial: és una imatge digital formada per uno o més objectes geomètrics. Existeixen diferents tipus de vectors: Curves Bézier, B-splines i Nurbs.
·         Canal Alpha:en computació gràfica, la composició alfa o canal alfa és el que defineix la opacidat d'un píxel en una imatge. El canal alfa actua com una màscara de transparència que permitix, de forma virtual, compossar (barrejar capes) imatges o buits opacs amb imatges amb un cert grau de transparencia.
·         Capitalisme global:És un sistema econòmic en què els mitjans de producció són,majoritariament, propietat privada, i en què el capital s'inverteix en la producció, distribució i el comerç dels béns i serveis per tal d'obtenir guanys o el benefici màxim en un mercat lliure i competitiu. S'hi inclouen factors de producció com ara la terra i altres recursos naturals, així com la mà d'obra i els béns capitals.
·         Aldea global: Aquest concepte es refereix a la idea que a causa de la velocitat de les comunicacions tota la societat humana començaria a transformar-se, i es tornaria a l'estil de vida d'una aldea, això és, el progrés tecnològic faria que totes les persones del planeta començarien a conèixer-se els uns als altres i a intercomunicar-se de manera instantània.
·         McDonalització :és un fenòmen que, cada vegada envaeix més en les societats desenvolupades: el món actual és un món previsible, en què domina l'eficàcia, on s'estableix una gran importància a la velocitat i al qual és rendible.
·         Sincrònic: que es produeix o es fa al mateix temps que un altre fet, fenomen o circumstància, en perfecta correspondència temporal amb ell, o amb els mateixos intervals, velocitat o període que un altre fet, fenomen, moviment, mecanisme, etc.
·         Diacrònic: que s'ocupa d'un fet, fenomen o circumstància des del punt de vista de la seua evolució en el temps.
·         Nick: la paraula nick es refereix al nom o àlies amb el qual ens donem a conèixer a Internet. Pot ser que sigui el nostre nom veritable o pot ser que es tracti d'un nom de fantasia.
·         Googling:fa referència a l'acte de buscar informació sobre una persona usant google per a això. Simplement es posa el nom de la persona en el buscador.
·         Societat de l'espectacle: obra escrita per Guy Debord en la que es traça el desenvolupament d'una societat moderna en la qual "Tot el que una vegada va ser viscut directament s'ha convertit en una mera representació. L'espectacle és la imatge invertida de la societat en la qual les relacions entre mercaderies han suplantat relacions entre la gent, en els que la identificació passiva amb l'espectacle suplanta activitat genuïna. La societat de l'espectacle proporciona una reinterpretació extensa del treball de Marx, més notablement en la seva aplicació del fetitxe de la mercaderia als mitjans de comunicació contemporanis. També amplia el concepte de l'alienació per incloure activitat més enllà de la feina, i exposa la política espectacular comuna dels règims soviètic i nord-americà.
·         Guy Debord: va ser un revolucionari, filòsof, escriptor i cineasta francès. Ell es considerava com un estrateg.Va ser ell qui va conceptualitzar la noció sociopolítica de «espectacle», desenvolupada en la seva obra més coneguda, La Societat de l'espectacle (1967). Debord va ser un dels fundadors de la Internacional Lletrista (1952-1957) i de la Internacional Situacionista2 (1957-1972). Va dirigir la revista en francès de la Internacional Situacionista.
·         Segmentació: es coneix com a segmentació a l'acte i conseqüència de segmentar (és a dir, de dividir o formar segments o porcions). El concepte, segons es desprèn de la pràctica, posseeix múltiples usos d'acord a cada context.
·         Fragmentació:  és un procés en el qual un objecte gran es divideix en diversos petits. En el món dels ordinadors la fragmentació és un procés que es realitza contínuament, encara que no siguem conscients. Això es deu en part a com es transmet la informació electrònicament ja com s'emmagatzema.
·         Kernel: Nucli. Part essencial d'un sistema operatiu que proveeix els serveis més bàsics del sistema. S'encarrega de gestionar els recursos com l'accés segur al hardware de l'ordinador. S'encarrega també del multiplexat, determinant quin programa accedirà a un determinat hardware si dos o més volen usar-lo al mateix temps. El nucli també ofereix una sèrie d'abstraccions del hardware perquè els programadors no hagen d'accedir directament al maquinari, procés que pot ser complicat.
·         Android pur: una personalització d'Android que tinga quantes menys modificacions millor. Aquest sistema és el que porten els Nexus, els dispositius amb el suport de Google i algunes ROMs personalitzades que intenten modificar el sistema el menys possible.Això és perquè Google llança una versió d'Android que serveix de base i que és el que està disponible per a fabricants i desenvolupadors, doncs conté el més bàsic del sistema operatiu pel que fa a aplicacions i funcions. Després són els fabricants i operadores els que fan una personalització que fa que en molts casos perdin l'estat de "Android pur" a què ens solem referir.
·         Google:és una companyia, principal subsidiària de la multinacional nord-americana Alphabet Inc., especialitzada en productes i serveis relacionats amb Internet, programari, dispositius electrònics i altres tecnologies. El principal producte de Google és el motor de cerca de contingut a Internet del mateix nom tot i que ofereix també altres productes i serveis com el correu electrònic anomenat Gmail, els seus serveis de mapes Google Maps i Google Earth, el lloc web de vídeos YouTube i altres utilitats web com Google Llibres o Google Notícies, Google Chrome i la xarxa social Google+.
·         Nexus: és una línia de dispositius mòbils que utilitzen el sistema operatiu Android desenvolupat per Google en col·laboració amb fabricants de hardware. Els dispositius de la sèrie Nexus no tenen modificacions realitzades per l'operador de telefonia, ni dels fabricants, i a més tenen un gestor de no bloquejat, per permetre un major desenvolupament i personalització de l'usuari final.
·         Obsolescència progamada:és la determinació o programació del cap de la vida útil d'un producte, de manera que, després d'un període de temps calculat per endavant pel fabricant o per l'empresa durant la fase de disseny de l'esmentat producte, aquest es torni obsolet, no funcional , inútil o inservible.Se creu que l'origen es remunta a 1932, quan Bernard London proposava acabar amb la Gran Depressió lucrant-se a costa de la societat a través de l'obsolescència planificada i obligada per llei (encara que mai es portés a terme) .1 No obstant això, el terme va ser popularitzat per primera vegada en 1954 pel dissenyador industrial nord-americà Brooks Stevens. Stevens tenia previst fer una xarrada en una conferència de publicitat a Minneapolis el 1954. Sense pensar molt, va utilitzar el terme com a títol per a la seua xarrada.
·         Actualització de software: una actualització és diguem al afegir una "porció" de nou codi o software a un altre que ja té instal·lat, generalment per tal de corregir errors, augmentar les compatibilitats o les funcions d'aquest programari.
·         Change.org: és una organització o corporació constituïda legalment com a persona jurídica el negoci inclou la venda i prestació de serveis mitjançant enviaments massius, llistes de correu electrònic i serveis derivats. Change.org a més actua com a blog i lloc d'acollida lliure i pública de peticions per internet de caràcter cívic, reformista, social i, en general reivindicatiu del compliment dels drets humans. Organitzacions com Amnistia Internacional i Humane Society paguen al lloc per allotjar les seves peticions.
 
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario